Turist

Domsten och Gråläge bjuder på fina badmöjligheter, både från sandstränder och bryggor. Här finns också tillgång till kiosk och toaletter. Helsingborgs Stad tar regelbundet vattenprover för att kontrollera kvalitén och Domsten har haft utmärkta resultat i flera år och är ett EU-klassificerat badvatten. Läs mer om bad i hamnen, norra bryggan, Talldungen, södra bryggan och hundbaden.

Möjlighet att ställa husbilar finns i småbåtshamnen som ägs av Domstens båtklubb. Parkering på asfalt.Vägbeskrivning: Kör in i Domsten från väg 111 och vik till höger in på Seglarevägen, som går ner till hamnen. Ställplats finns på hänvisad plats, ej i hamnen.
Kontakt: Christian Hrabaciko +46 70815 30 63 (Hamnfogde). Mer info och prislistan.

Grollegrund: Naturreservatet ligger i Öresund utanför Domsten vid sundets norra del. Området har ett myllrande djurliv och den artrikaste algfloran i Öresund. Naturreservatet bildades 2012 i syfte att skydda och bevara områdets värdefulla miljöer, som är reproduktionslokaler för många fiskarter.

Campingklubben: Varje vår bultas husen ihop. Varje höst skru­vas de åter isär. Mellan vår och höst frodas idyllen , en av de sista resterna av fritidens folkhem. På kartan står det »tältplats«. I verkligheten pekar en skylt ner mot Helsingborgs Campingklubb. En avtagsväg mellan Kulla Gunnarstorp och Domsten norr om Helsingborg, ner mot vattnet, och vi har kommit fram

Domsten är ett gammalt fiskeläge, där det förutom fiske även bedrivits skeppsbyggeri och sjöfart. Ortnamnet nämns för första gången 1575 i samband med att sten skeppades ut från ”Dompsthenen till Krogen”, alltså till byggandet av Kronborgs Slott i Helsingör. Boplatser från äldre stenålder och gravar från bronsåldern vittnar dock om en betydligt äldre bosättning.

Gråläge är också ett gammalt fiskeläge, men ursprungligen, enligt äldre kartor, med ett något sydligare läge än dagens. Pesten, som drabbade de båda byarna 1711, utplånade nämligen nästan helt Gråläges befolkning och byn brändes ner av rädsla för att annars sprida smittan. Byn återuppstod emellertid några år senare, men då på sin nuvarande plats strax norr om Domsten.

Idag har byarna omkring 700 invånare och en villabebyggelse som ligger mellan Sundet och Landborgen, den speciella landformation, som sträcker sig från Domsten i norr till Ramlösa söder om Helsingborg.

%d bloggare gillar detta: